L’objectiu del projecte Fatigue4Light és optimitzar la selecció de nous materials i reduir el temps d’implementació de noves solucions per a la reducció del pes de vehicles.
En el marc del projecte es desenvoluparan nous assajos i metodologies de simulació per ordinador, adaptats als requeriments del xassís.
El centre tecnològic Eurecat participa en el projecte Fatigue4Light (Fatigue modelling and fast testing methodologies to optimise part design and to boost lightweight materials deployment in chassis parts), que compta amb un pressupost de 5.530.292 euros i que se centra en el desenvolupament de nous assajos i noves metodologies de simulació per ordinador per estimar amb més precisió la vida a fatiga dels components del xassís i seleccionar els materials òptims per a xassís de vehicles més lleugers.
El projecte, iniciat el febrer de 2021, treballarà durant tres anys en l’aplicació de nous materials adaptats als requisits del xassís dels vehicles, com acers avançats d’alta resistència, aliatges d’alumini d’alta resistència i materials híbrids metall-compòsits reforçats amb fibres.
L’objectiu és “reduir el pes del xassís del vehicle en comparació amb les solucions actuals utilitzant materials avançats i tenint en compte els aspectes d’eco-disseny i economia circular”, detalla el director científic d’Eurecat, Daniel Casellas.
Els resultats del projecte optimitzaran la selecció de nous materials i reduiran notablement el temps d’implementació entre el desenvolupament del material i el disseny d’una nova peça del xassís.
Per part d’Eurecat, la Unitat de Materials Metàl·lics i Ceràmics porta a terme el desenvolupament de nous assajos; la Unitat d’Advanced Manufacturing Systems, el monitoratge del rendiment de les noves parts del xassís, i la Unitat de Residus, Energia i Impacte ambiental s’encarrega de l’aplicació d’economia circular i aspectes d’eco-disseny.
“El projecte Fatigue4Light vol ajudar a construir un futur de zero emissions promovent el disseny basat en eines de simulació numèrica”, afirma la coordinadora del projecte i investigadora del Centre Internacional de Mètodes Numèrics a l’Enginyeria (CIMNE), Lucia Barbu. “L’aplicació d’eines de simulació numèrica en una etapa de disseny pot ajudar a predir i assegurar el rendiment de la peça, així com a minimitzar les pèrdues de producció al satisfer les necessitats de la indústria”, afegeix Barbu.
Fatigue4Light és un dels primers projectes que aborden la reducció de pes en peces de xassís d’automòbils, “un pas necessari per seguir avançant en la reducció del pes o alleugeriment de vehicles elèctrics”, diu Barbu. La reducció del pes del vehicle repercuteix positivament en les emissions de CO2, l’autonomia del vehicle elèctric, la facilitat de conducció i la seguretat.
El consorci del projecte està format per Eurecat, el Centre Internacional de Mètodes Numèrics a l’Enginyeria (CIMNE), Research and Innovation Centre of Sweden (RISE), Luleå University of Technology, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Politecnico di Torino (POLITO), ArcelorMittal, Profilglass, Centre Ricerche Fiat (CRF), la divisió Magnetto Wheels (MW) de CLN Group, Composite Service Europe, Gestamp i l’Associació Espanyola de Normalització UNE.