“Tenim empreses de motlles i matrius que per la seva qualitat i nivell de tecnologia no tenen res a envejar als nostres veïns europeus”

Daniel Altimiras, President d’ASCAMM

Amb més de 35 anys d’història, ASCAMM (Associació Catalana d’Empreses de Motlles i Matrius) és una associació que agrupa les empreses del sector a Catalunya, llavor de l’antiga Fundació ASCAMM i actualment molt vinculada al Centre Tecnològic de Catalunya, EURECAT, formant part del seu patronat, a més de membres actius de la FEAMM (Federació Espanyola d’Associacions de Motlles i Matrius). ASCAMM actualment aglutina més d’un centenar d’empreses ubicades a Catalunya, entre motllistes, matricers i proveïdors estratègics i transversals.

 
Amb una trajectòria de més de 35 anys com a referents, quina és la fórmula per seguir sent líders en el sector dels motlles i matrius?
La proximitat amb les empreses és la que permet a l’associació mantenir sempre un coneixement profund de les noves oportunitats que el sector demanda, a més d’ajudar-les a adaptar i incorporar les últimes novetats tecnològiques vinculades amb el plàstic o el metall. També detectar l’aparició de nous processos industrials, últimament molt vinculades amb la Indústria 4.0, que permetin millorar els béns d’equip (motlles i matrius) que siguin més eficients, així com aproximar a través de les col·laboracions amb diferents centres tecnològics i universitats o escoles les realitats empresarials als centres generadors de coneixement.
 
Quina és la situació actual del sector? ¿S’ha superat ja la crisi?
Si bé és canviant i últimament més inestable, els números i les estadístiques de producció, consum, importació i exportació que recull l’informe que anualment crea la FEAMM ens confirmen una situació de recuperació des del període 2010-2011. El fet de participar en una etapa molt inicial de les fases d’industrialització ens transforma en termòmetres prioritaris del que pugui succeir a nivell general en l’economia del mitjà termini. Tot i que el present any, sense tenir una vinculació directa amb l’entorn i sense l’existència d’uns indicadors molt clars, semblen mostrar un cert alentiment en el creixement sostingut el que ens obliga a seguir estant alerta a possibles canvis.
 
La internacionalització és la clau de l’èxit?
Més que la internacionalització, creiem que dins d’un món cada vegada més globalitzat i connectat, es tracta de buscar i desenvolupar una xarxa de col·laboració sense limitacions geogràfiques, per no tenir una dependència de les necessitats dels mercats locals, diversificació de riscos tant en clients com de mercats o sectors si és possible. Si bé la majoria de les empreses que formen la nostra associació són d’una petita dimensió i això pot limitar l’accés a processos d’internacionalització o fins i tot de professionalització o creixement orgànic, l’exemple d’unió d’empreses que en altres països s’han dut a terme, o fonamentar unes bases de col·laboració estratègiques i a llarg termini que han permès desenvolupar i cobrir projectes de major envergadura, segueixen sent un dels pilars que des ASCAMM intentem transmetre entre els nostres associats.
 
Quins són els elements que distingeixen EURECAT de la resta de centres tecnològics?
Les multidisciplinàries tecnologies procedents dels diferents centres tecnològics en la fase d’integració (Barcelona Media, CETEMMSA, Barcelona Digital, CTM i Fundació ASCAMM) han permès que aquest sigui el centre tecnològic de referència de Catalunya doncs, habitualment els centres tecnològics sorgeixen d’una necessitat concreta i en ocasions vinculades a un sector, però en aquest cas es desenvolupen disrupcions tecnològiques fruit de l’especialitat procedent de cadascun dels seus fundadors. Per exemple, CETEMMSA tenia l’especialització del tèxtil i impressió funcional; CTM un coneixement impressionant sobre materials; Barcelona Media, l’àmbit de la comunicació i mitja; Barcelona Digital, referent de les TIC i la Fundació ASCAMM era un referent multisectorial en recerca industrial. Des de la seva creació s’han anat incorporant nous centres tecnològics complementaris, com el CTNS (Nutrició i Salut), PCTO (Turisme i Oci) per seguir basant-se en el que els seus estatuts remarquen com a missió, l’impuls de la innovació en general i de l’I + d en tots els sectors d’activitat; impulsar la investigació industrial i el desenvolupament tecnològic, sense oblidar suportar el creixement industrial, ajudar els emprenedors, la internacionalització basada en la innovació, impulsar el desplegament del talent tecnològic i de negoci, fomentar la formació en els propis àmbits fundacionals i col·laborar amb el increment de la cultura cientificotecnològica entre d’altres, molt vinculats amb les diferents universitats i altres centres tecnològics, tant nacionals com internacionals.
 
Aquest any participen en IN (3D) ustry, ¿amb quins objectius van?
El nostre objectiu és clar: donar a conèixer la capacitat i tecnologia que el sector de motlles i matrius ostenta a Catalunya i Espanya. És important assenyalar que prop de Barcelona hi ha empreses de motlles i matrius conegudes a Europa per la seva qualitat i nivell de tecnologia que res ha d’envejar als nostres veïns europeus. Cal tenir en compte que el nostre sector exporta un 50% del que produeix, però al mateix temps els clients importen motlles i matrius no només dels països de baix cost, sinó també dels nostres veïns europeus, de manera que és imprescindible que tots els clients tinguin coneixement de la xarxa de proveïdors de la qual disposen i que creiem haurien de tenir encara més en compte. No és que vulguem aplicar la política de Km 0 que està tant de moda, però és cert que la globalització ha ampliat tant el mercat que de vegades no veiem que el que necessitem ho tenim a 1 hora de camió i en canvi el vam comprar a 15h . d’avió. Individualment com ASCAMM nostra participació en IN (3D) ustry és la de representació del sector, donant suport a totes les empreses del sector que vulguin participar-hi.
 
El saló aquest any amplia el seu focus i incorpora altres sectors (manufactura avançada, transformadors el plàstic, nous materials …) a part de la impressió 3D. Quins avantatges considera que pot oferir aquesta coincidència de sectors en un mateix espai?
ASCAMM, com a desenvolupadors de l’apartat “Moulds & Dies” en no existir una fira internacional de referència a Espanya, vam recollir les peticions dels nostres associats i les traslladem a la direcció de Fira de Barcelona com una oportunitat per exhibir com les empreses catalanes i espanyoles han sabut incorporar les últimes novetats tecnològiques i fins i tot un mix entre fabricació additiva que permeti oferir uns mitjans productius (motlles i matrius) tecnològicament avançats, a més de la vinculació entre els diferents sectors. TRANSPLAST, transformadors de plàstic que requereixen dels motlles per als seus processos; NEW MATERIALS, l’aparició de nous materials plàstics o metàl·lics que incorporen noves propietats funcionals i milloren les seves reciclatges; així com ROBOTICS, necessaris per a l’adaptació del nostre sector dins de les necessitats de la Indústria 4.0 van ser altres de les raons per incorporar-se dins d’IN (3D) ustry, però potser la fonamental va ser que els motlles i les matrius segueixen sent elements necessaris per a aconseguir la frase que millor descriu aquesta fira, “From Needs to Solutions”.
 
I ja finalment, com s’imaginen el seu sector d’aquí a 20 anys?
Tant de bo poguéssim imaginar com serà d’aquí a 10 anys i ens equivocaríem en un alt percentatge, el que ens limita arribar a pensar com pugui ser d’aquí a 20! Però el que sí considerem és que serà avançat tecnològicament i molt diferent a com fa 5 anys enrere era, la incorporació de novetats tecnològiques, de canvis de les necessitats industrials que ara mateix estan plantejades sota uns processos industrials d’altes produccions que cada vegada s’estan adaptant més a la personalització.