Un seminari web organitzat pel centre tecnològic Eurecat ha abordat les possibilitats que ofereix aquesta tecnologia emergent que uneix l’electrònica i els materials plàstics.

La Plastrònica permet a les empreses automobilístiques afegir funcionalitats a les seves peces o productes i arribar al mercat de forma més ràpida i econòmica.

La seva aplicació permet el desenvolupaments de nous productes més intel·ligents, més eficients i més sostenibles.

Empreses del sector de la mobilitat han participat en el seminari web “Plastrònica: Nova Generació de Disseny i Connectivitat en el Vehicle”, organitzat pel centre tecnològic Eurecat, que ha abordat les possibilitats que ofereix la Plastrònica per al sector automobilístic, mitjançant la integració de l’electrònica als materials plàstics per a la producció de productes d’alt valor afegit.

En aquest sentit, el director general Corporatiu i d’Operacions d’Eurecat, Xavier López, remarca que aquesta tecnologia “és d’especial rellevància per al sector de la mobilitat, perquè permet dur a terme desenvolupaments de nous productes més intel·ligents, més eficients i també més sostenibles”.

La Plastrònica “representa una revolució que dona resposta a les necessitats i als reptes de la nova mobilitat”, donat que obre les portes a “dotar les peces i els productes de prestacions avançades i amb possibilitat de ser fabricats a gran escala”, destaca, per la seva banda, el director de la Unitat de Materials Polimèrics i Processos d’Eurecat, Enric Fontdecaba.

En paraules del director de la Unitat d’Impressió Funcional i Dispositius Integrats d’Eurecat, Paul Lacharmoise, “l’experiència en electrònica impresa i sensorització del centre tecnològic permet a les empreses interessades implementar aplicacions capdavanteres i arribar al mercat de forma més ràpida i econòmica”.

Aquesta tecnologia, també coneguda com a In-Mold Electronics, fa possible la fabricació de comandaments hàptics que permetin una resposta interactiva, botoneria invisible i peces plàstiques amb sensors integrats. També és una tecnologia òptima per a la creació de botoneres per a l’interior de l’automòbil, així com per a la producció de geometries complexes i peces 3D, de components i peces més barates i resistents a les condicions ambientals.

Així mateix, la Plastrònica fa possible la reducció de la complexitat en els productes fabricats en plàstic gràcies a la utilització d’un menor nombre de peces. També facilita l’automatització dels processos d’acoblament, ja que simplifica la fabricació en una sola peça, sense muntatge, i fa possible la integració d’electrònica en geometries complexes i peces en contorns 3D. A més, reverteix en l’augment de la funcionalitat i en una major durabilitat de l’electrònica, donat que es troba encapsulada i protegida.

El seminari web, que ha estat presentat per la responsable de la línia d’In-Mold Electronics d’Eurecat, Marta Cot, ha comptat amb la participació del responsable d’elements mòbils i trim extern de SEAT, Jose Peña, i amb el responsable d’acabats interiors de l’empresa automobilística, Enrique Loste, que han abordat els reptes de la companyia en relació amb les implicacions en la conceptualització d’acabats interiors i exteriors del vehicle més interactius i amb major integració funcional, alhora que han plantejat la possibilitat d’iniciar col·laboracions innovadores en aquest àmbit amb proveïdors locals.

Per la seva banda, el sales account manager de SABIC SPECIALTIES, Jordi de Tera, i el director de Sales & Marketing de Niebling GmbH, Udo Weustenhagen, han exposat les seves experiències en la incorporació d’electrònica en components plàstics i les barreres en la seva implementació.

El seminari ha comptat també amb el testimoni del president de la Comissió de Mobilitat del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, Vicenç Aguilera, i del president de l’Oficina del Club de Roma a Barcelona, Jaume Lanaspa. L’esdeveniment ha finalitzat amb una taula rodona virtual i amb el debat sobre possibles projectes futurs en Plastrònica, en el qual han intervingut els participants i s’hi ha afegit el Business Development Manager de l’Àrea de materials i processos d’Eurecat, David Martín.

Una planta pilot de Plastrònica capdavantera a Europa

La planta pilot de Plastrònica del centre tecnològic Eurecat, situada a les seves instal·lacions de Cerdanyola del Vallès, és la primera d’aquestes característiques a nivell d’un centre tecnològic a Europa i la seva activitat permet a empreses del territori desenvolupar nous productes amb aquesta tecnologia i adquirir el coneixement necessari per a la seva producció rendible.

Eurecat “ha vingut desenvolupant en els últims temps unes capacitats, competències, know how i infraestructures en l’àmbit de la Plastrònica que situen la nostra entitat com un referent, inclús internacional, en aquestes tecnologies”, destaca el director general Corporatiu i d’Operacions d’Eurecat.