El centre tecnològic Eurecat ha començat a oferir nous serveis innovadors a pimes i empreses del sector del conformat de xapa metàl·lica, mitjançant una convocatòria oberta del projecte europeu FormPlanet, per millorar la caracterització de les propietats de la xapa, estimar les propietats finals de les peces fabricades i anticipar-se a la formació de defectes en una etapa inicial del disseny, evitant així pèrdues de producció i facilitant els processos d’inspecció de qualitat.

D’acord amb el director Científic d’Eurecat, Daniel Casellas, FormPlanet té com a objectiu “abordar els nous reptes que encara la indústria europea de manufactura de peces de xapa metàl·lica, en els quals és imprescindible conèixer amb detall i de forma ràpida i precisa les propietats mecàniques i de conformabilitat, per tal de permetre la introducció de nous materials d’altes prestacions, com els acers i aluminis avançats d’alta resistència” en diferents sectors que utilitzen o manufacturen peces amb xapa metàl·lica, com el transport (per reduir el pes dels vehicles), els electrodomèstics, la maquinària, el packaging o la construcció.

El projecte té com a finalitat “facilitar a les empreses l’accés a noves tecnologies oferint serveis que donin suport a tots els passos del desenvolupament de peces i productes innovadors en el sector de la xapa metàl·lica”, explica la directora de la Unitat de Materials Metàl·lics i Ceràmics d’Eurecat, Montse Vilaseca.

“Les empreses que ho sol·licitin tindran accés a noves tècniques de caracterització per a metalls avançats d’altes prestacions, que permetran superar les dificultats associades als seus processos de manufactura, fet que limitarà les pèrdues de productivitat a causa de la formació d’esquerdes i reduirà la necessitat de controls estrictes i sofisticats d’inspecció de qualitat”, afegeix la coordinadora tècnica de FormPlanet, Begoña Casas, investigadora de la Unitat de Materials Metàl·lics i Ceràmics d’Eurecat.

Segons destaca Casas, els problemes de conformació de materials d’alta resistència “no es poden predir durant l’etapa de disseny del producte mitjançant les tècniques experimentals o computacionals tradicionals”. En aquest sentit, “l’aplicació de les noves metodologies resultarà en un augment de l’ús de materials de xapa d’alta resistència per a productes d’alt valor afegit en diferents aplicacions”.

Els serveis de FormPlanet inclouen metodologies noves i diferencials de caracterització de metalls, sistemes d’inspecció in situ i noves aproximacions en simulació numèrica, així com informació sobre propietats avançades de materials i altres serveis complementaris, com consultoria o formació a demanda.

La convocatòria per rebre sol·licituds està oberta i s’allargarà fins al 31 de març de 2021 amb fins a 140.000 euros en total de finançament per a pimes i empreses. Els sol·licitants poden proposar un problema que s’ha de resoldre amb l’oferta de FormPlanet i rebran serveis tècnics, assessorament i visibilitat a través dels canals del projecte.

Després de l’avaluació de les propostes durant l’abril de 2021, a partir del mes de maig es duran a terme els serveis per a les empreses seleccionades, que s’allargaran fins al novembre. Les empreses validaran l’eficàcia dels plantejaments de modelització i caracterització de FormPlanet.

El projecte s’emmarca dins del programa Horizon 2020 de la Unió Europea i està avalat per un consorci europeu format per tres centres de recerca (Eurecat, coordinador del projecte, Fraunhofer IWU i COMTES FHT AS), dues universitats (Luleå Tekniska Universitet i Università di Pisa), tres empreses (LETOMEC, Granta DESIGN i APPLUS – LGAI Technological Center, SA), vuit empreses industrials (Centro Ricerche FIAT, ArcelorMittal, Arania, Estamp, Arcelik, ALUDIUM, AP&T i Lamera) i UNE com a organisme de normalització.

Les empreses interessades en participar poden consultar tots els detalls de la convocatòria en el següent enllaç https://formplanet.eu/opencall/

Podeu ampliar la informació o sol·licitar entrevistes al Gabinet de Premsa d’Eurecat a l’email premsa@eurecat.org o al mòbil 630 425 169.